מילון היין השלם

מילון של מושגים של יין

בין אם אתם מסוג האנשים שמכירים את כל מונחי עולם היין על בורים ובין אם אתם אלו שמסתכלים מהצד ולא מבינים על מה מדובר, מילון היין השלם נועד עבורכם. חושבים שכבר שמעתם הכל ואתם משתמשים במונחים המדויקים? זה הזמן לבדוק את עצמכם. רוצים ללמוד יותר? התחילו כאן.

מילון היין השלם – מאלף ועד תו

א’

איזון – ליין יש תכונות שונות אשר אמורות להשלים אלה את אלה. הוא מורכב ממתיקות, חומציות, אלכוהול ואמת טאנין. כל אלה ומרכיבים אחרים צריכים להיות מאוזנים.

אנולוגיה – תורת היין או מדע היין נקראים “אנולוגיה” או “יינות”.

אלכוהול – האלכוהול נוצר בתהליך התסיסה של היין והוא לא רק משפיע על מצב הרוח אלא גם על הטעם שמתקבל ביין. אחוז האלכוהול משתנה בין יינות שונים ולדוגמה בברבדו שיראז 2017 יש 14.5% אלכוהול.

ארומה – ריח היין נקרא ארומה ונהוג לתאר אותו במילים שאולות. הארומה תתואר במונחי פירות, תבלינים ואפילו פרחים. הגורמים המשפיעים על הארומה יהיו בין היתר זן הענקים וחבית האחסון.

ב’

בחל – במהלך הכנת היין צבע הענבים משתנה מירוק לשקוף או מאדום לאדום כהה וסגול. תלוי בזן הענבים ותהליך הכנת היין.

בלנד – ערבוב של זני ענבים שונים או ערבוב של מספר יינות יחדיו ייקרא “בלנד” (ערבוב).

בציר – זמן קציר הענבים ייקרא “בציר”. בציר מאוחר מתייחס ליין אשר נוצר מענבים שנקצרו בסוף העונה ולכן ריכוז הסוכר בהם גבוה במיוחד ויתאים בעיקר ליינות מתקתקים.

ג’

גוף – תיאור המרקם וסמיכות של היין יתייחס ל”גוף” שלו שמושפע מהריכוז של הגליצרול ושל האלכוהול. באופן כללי נהוג לתאר את היינות כבעלי גוף מלא, בעלי גוף בנינו ובעלי גוף קל.

גפן – הצמח עליו גדלים הענבים הוא הגפן. זהו צמח מטפס שיכול לגדול באזורים שונים והאזור ישפיע גם הוא על טעם היין.

גפת – בתהליך הפקת היין נוצרות שאריות ענבים והן נקראות גפת. ישנם כאלו שאוספים את הגפת ומשתמשים בה להדלקת תנור העצים.

ד’

דילול – גידול הגפנים הוא תורה בפני עצמה. פעולת הדילול מתייחסת לצמצום מכוון של היבול כאשר המטרה היא להפחית את כמות הפרי שגדל כדי לשפר את האיכות שלו.

ה’

הבגרה – היין מאוחסן בתוך חבית לצורך תהליך “הבגרה” בו הוא צובר ריחות (בשומת) וטעמים נוספים.

הפרדה – תהליך הוצאת הענבים מן האשכולות והגבעולים רגע לפני שהם עוברים לתהליך המעיכה ייקרא הפרדה.

התיישנות – מתייחס לתהליך בו משאירים את היין בתוך החבית כדי לחזק את הטעמים והארומה שלו. היישון מאפשר לטעם ולריח להתפתח עוד יותר ולספוח תוספות שונות.

זג – קליפת הענב נקראת “זג” ויש לה תפקיד חשוב ביצירת הארומה של היין. 

זן – ישנם זנים שונים של ענבים וכל אחד מביא איתו תכונות שונות שמגיעות אל היין המופק מהם. את היינות ניתן לחלק לפי סוג זן הגפן.

ח’

חבית – החבית היא כלי הקיבול בו מאוחסן היין ויש לה השפעה רבה על תכונות היין המיושן. החבית תיבחר על פי קריטריונים של סוג העץ והצורה.

חומציות – תכונת החמיצות מתייחסת לטעמו של היין.

ט’

טנין – חומר מר ועפיץ המשפיע על טעם היין ומשפיע על השימור שלו. החומר נמצא בקליפות ובחרצני הענבים ובחביות אשר עשויות מעץ אלון.

י’
יין חמאתי – הדרך לתאר ריח ומרקם חלבי. הסיבה לתכונה זו היא תסיסה מלוקלית. 

יין יבש – כאשר אנו אומרים “יין יבש” אנו מתייחסים לרמת המתיקות שלו. ישנם ארבעה סוגים של יינות יבשים המציינים ארבע רמות מתיקות: יבשים, חצי יבשים, חצי מתוקים ומתוקים.

יין מחוזק – יין אשר אחוז האלכוהול שבו גבוה באופן יחסי לרוב היינות ייקרא “מחוזק”. הסיבה לאחוז האלכוהול הגבוה יהיה בדרך כלל הפסקה מוקדמת של תהליך ההתססה.

יין נושן – יין אשר נשמר לאורך תקופה ארוכה.

כ’

כרם – המקום בו מגדלים את הענבים. בסיור ביקב ברבדו אפשר לראות את הכרמים היפיפיים.

מ’

מבוקבק – מתייחס ליין אשר עבר ממכל האחסון או החבית בו שהה תקופה אל תוך הבקבוק.

מורכבות – תיאור רבדי היין, מגוון הטעמים והארומה יתוארו כמורכבות היין.

מרירות – תכונה שלילית שנוצרת בשל טאנינים נוקשים וגורמים לשארית של טעם מר בפה.

משועם – תיאור של יין פגום עם ניחוח של עובש אשר נוצר בדרך כלל מתהליך ניקוי וחיטוי פקקי השעם.

ס’

סומליה – אדם בעל מומחיות בתחום היין, פועל במסעדה ומנהל את מחלקת היין.

סיומת – הטעם שנשאר לאחר טעימת היין כשהפה נשאר סגור והנשימה נעשית דרך האף ייקרא הסיומת.

סינון – תהליך הוצאת השמרים ושאר המשקעים מהיין.

ע’

עפיצות – תכונה שנמצאת ביינות אדומים ומתארת את היובש שנשאר בפה בסיום הטעימה.

עריפת בקבוק – טקס מעולם הסיף בו התיזו את צוואר בקבוק היין.

פ’

פריכות – החמיצות של היין יוצר תחושת רעננות ותיאור תחושה זו ייקרא פריכות.

פסטור – תהליך השמדת החיידקים ביין על ידי העלאת הטמפרטורה.

ר’

רדידה – פיסת החומר אשר עוטפת את צוואר הבקבוק ואת הפקק זוכה לשם רדידה.

רוזה – יין המורכב מזנים של ענבים אדומים, כמו ברבדו רוזה 2020.

ש’

שעם – פקק השעם מיועד לפקוק את בקבוק היין. פקקי שעם האיכותיים עשויים מעצי אלון עתיקים.

שפקוק – תהליך שחלפת הפקק של הבקבוק.

שרדונה – זן של ענבים מהם מופק יין שרדונה.

ת’

תנאי גידול – מתייחס לתנאי גידול הגפן. תנאי הגידול משפיעים על איכות היין.