משלוח ללא עלות ברכישה מעל 600 ₪ ברכישת 2 מארזי יינות תקבלו מארז כוסות קריסטל במתנה

גפן בחורף

אצלנו, ייצור היין מתחיל בטיפול מסור בגפנים לאורך כל השנה. מתוך הבנת ההשפעה האדירה שיש למזג האוויר על הצמיחה של הגפן, כמו גם על הצרכים המשתנים שלה, בעיקר בעונה הקרה. בחורף הגפן נמצאת במעין "תרדמת" וזהו הזמן הטוב ביותר להכין אותה לקראת הבאות, כלומר לשלב הלבלוב והפריחה שעומד להתרחש באביב. הקפדה על זמירה של הגפן בזמן ובמועד המתאים לה, השקייה מותאמת בהתאם למאפייני העונה ודישון במועד – יעזרו לה להבשיל ולפתח פירות עסיסיים, המתאימים במיוחד להפקה של מיץ עשיר בטעם, אשר בסופו של דבר עתיד יהיה להפוך ליין איכותי.

גפן בחורף

גיזום לצורך התחדשות – על זמירת הגפנים בעונה הקרה

החורף היא העונה שבה הגפן "נרדמת", עליה הופכים ליבשים וחומים ועל כן היא נחשבת לתקופה הטובה ביותר לגזום בה את הענפים הנקראים זמורות, פעולה שעוזרת לגפן להתחדש ולהתחזק. הזמירה, שהיא הגיזום עצמו, מטרתה להכין את הגפן לשלב הפריחה, שהוא השלב שבו הענבים מתחילים להופיע. 

ביצוע הגיזום וקשירת ענפיה של הגפן, מאפשרים שליטה על ההתפשטות של הצמח ומסייעים לכוונן את אופן הגדילה שלו, על מנת למנוע מצב שבו הענפים נופלים מטה – ועמם, בסופו של דבר, גם הפירות. זמירת הגפן בקביעות, בסוף עונת החורף, מאפשרת ליבול להתחדש בצורה מיטבית ולהביא להבשלתם של ענבים איכותיים באופן סדיר, למשך שנים.

 

מדוע חשוב לדייק במועד הדישון של הגפן ובמיוחד בחורף?

כמו כל צמח, גם אצל הגפן עלולים להיווצר חוסרים המשפיעים על המראה שלה – וכאשר, למשל, חסר לה ברזל, הדבר יבוא לידי ביטוי בגוון צהבהב של העלים. הצבע הירוק העז המאפיין גפן בריאה, חיוני במיוחד לצמיחתה כיוון שהכלורופיל הקיים בצמחים ירוקים, הוא זה שמסייע לתהליך הפוטוסינתזה להתרחש – כלומר לתהליך שבו מופקת אנרגיה מן השמש, שגורמת לצמחים להמשיך ולשגשג. עלים צהבהבים וחיוורים לא ימשיכו לצמוח – ואצל הגפן, כאמור, זה סימן של חוסר בברזל.

דישון האדמה שעליה צומחת הגפן, יסייע לגפן להתגבר על החוסרים הללו ויעזור לה "לחזור לעצמה", אך על מנת שמנות הברזל ייספגו בה, חשוב לבצע את הדישון בתוך אדמה שאיננה קרה מדי והטמפרטורה בה עולה על 15 מעלות צלזיוס. 

החורף, אם כן, מהווה אתגר עבור מגדלי הגפנים מהבחינה הזו, כיוון שכאשר הטמפרטורה בחוץ צונחת – חוסר תשומת לב למועד הדישון עלול להביא לעיכובים ואף לנזקים בתהליך צמיחת הגפנים. בדיקה קבועה של חום האדמה וביצוע הדישון רק בהינתן תנאים מיטביים לכך, חיוניים להתפתחות התקינה שלה.

מה טוב יותר לגפן – מי גשמים טבעיים או השקייה מלאכותית?

מחד, הגפן היא צמח הזקוק לכמויות אדירות של מים ולכן החורף, לכאורה, אמור להוות את התקופה האידיאלית לצמיחת גפנים בכל הקשור להשקייה. מאידך, החורף הישראלי מתאפיין לא רק בגשמים שמרווים את האדמה ומנקים אותה ממלחים – אלא גם ברוחות עזות, שיכולות דווקא לפגוע בתהליך הצמיחה של הגפן ולאדות ממנו מים שחיוניים לו מאוד. בזמני סערה, רוחות חזקות במיוחד גם עלולות לשבור ענפים שלא נקשרו  בצורה מקצועית מספיק ולפגוע בחממות, שבהן מגדלים החקלאים את הגפנים.

מאפייניה של עונת החורף יכולים לעזור מאוד להתחדשות והגדילה של הגפן – אך גם להוות סיכון עבורה, לכן שילוב בין השקייה קבועה בחודשים ה"יבשים" של השנה, לבין הקפדה על גידול גפנים בתוך חממות עמידות וכיסוי שלהן ברשת מתאימה, הוא זה שעוזר להפיק את המיטב מהעונה הגשומה וליהנות מהברכה שהיא מביאה איתה.

 

טיפול נכון בגפן לאורך כל השנה ובמיוחד בעונת החורף מאוד עוזר לנו להפיק יין משובח ואיכותי

לגורם האנושי יש השפעה ניכרת ביותר על איכות הענבים שהגפן מצמיחה, לכן הטיפול המסור והמקצועי של החקלאים ,הוא החלק החשוב באמת – כלומר לשימוש המושכל בידע ובכלים החדשניים שיש לטכנולוגיה של היום להציע, עבור מגדלי גפנים.

אהבתם את מה שקראתם? שתפו את המאמר

מאמרים נוספים

אני מאשר/ת כי אני מעל גיל 18